Glas

Achtergrond

The Greenery krijgt balans op orde

The Greenery heeft met onder meer een versterking van het eigen vermogen de balans op orde, zo kan worden opgemaakt uit het jaarverslag van de afzetorganisatie.

De solvabiliteit van de organisatie is nu boven de grens van 50% uitgekomen (54,7% tegen 41,0% in 2016), deels door verkoop van onroerend goed in 2017 (met een boekverlies van € 1,8 miljoen). Ook verbeterde het eigen vermogen door een positief nettoresultaat van € 12,5 miljoen.

GMO-dossier

De financiële verbetering ligt ook deels in problemen met GMO. De schuldenpositie is verbeterd doordat geen telersprojecten met GMO meer werden gestart in 2017. Coforta is in 2018 buiten het GMO-stelsel gebleven door een pauzejaar.

Uit het jaarverslag valt verder op te maken dat The Greenery slepende GMO-kwesties deels heeft afgerond in 2017. In 2016 was nog € 3,2 miljoen als voorziening opgenomen om eventuele EU-subsidies terug te betalen. Dat is verlaagd tot € 0,5 miljoen door uitspraken op bezwaar door uitvoerder RVO. The Greenery heeft een onbekend deel terugbetaald, maar is ook deels in het gelijk gesteld, waardoor de voorziening is vrijgevallen.

Voorzieningen

The Greenery heeft geen reorganisatievoorziening meer opgenomen. Daarmee is het langlopende reorganisatieproces afgerond waarin The Greenery al veel onroerend goed afstootte. In 2019 komt ook een eind aan een lang nieuwbouwproces.

De afzetorganisatie wil meer werknemers in vaste dienst nemen en de flexibele schil verkleinen. Zo kan ingespeeld worden op de krapte op de arbeidsmarkt. In 2017 steeg het aantal uitzendkrachten nog, maar daalde het aantal werknemers in het buitenland.

Nederland steeds belangrijker

Het belang van export in de totale (licht gedaalde) omzet van iets meer dan € 1 miljard nam iets af in 2017. In totaal werd 65% van de omzet op de eigen markt behaald. Dat was 63% in 2016. In Duitsland daalde de omzet van € 140,6 miljoen naar € 130,6 miljoen. In het Verenigd Koninkrijk daalde de omzet van € 49,5 miljoen naar € 41,5 miljoen. Relatief de sterkste daling was er in de omzet buiten Europa. Daar is de daling € 26,3 naar € 17,4 miljoen. In ‘overig Europa’ steeg de omzet van € 154,2 naar € 165,0 miljoen.

The Greenery heeft voor een stijging van de omzet in het Verenigd Koninkrijk een aandeel genomen in het Britse tomatenteeltbedrijf APS Salads. The Greenery heeft met het uitrollen van haar 5-jarenstrategie mogelijk meer samenwerkingen op de rol staan om de marktpositie te versterken. Dat moet, naast Nederland, leiden tot een tweede thuismarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.