Doorgaan naar artikel

The Greenery: clubras aardbei ook kans voor glasgroentetelers

The Greenery zoekt voor het exclusieve aardbeienras Inspire nieuwe telers. De organisatie denkt dat het een alternatief kan zijn voor glasgroentetelers.

The Greenery was de afgelopen 5 jaar de exclusieve rechtenhouder voor de productie van het aardbeienras Inspire in Benelux. Dat is het ook in 2024. Dit betekent dat alle productie van Inspire uit de Benelux in 2024 via The Greenery wordt verkocht.

Vraag naar Inspire-aardbei neemt toe

De afzetorganisatie ziet de vraag naar de aardbei toenemen op verschillende Europese markten. “We zijn blij met het succes van de Inspire-aardbeien in Europa. Dit bevestigt niet alleen onze inzet op vernieuwing, maar ook ons vermogen om marktgericht te telen waarbij we het gewenste rendement voor onze telers continu centraal stellen.” Dat zegt David Markowski, topman van The Greenery.

Door de toenemende vraag schaalt The Greenery teelt van Inspire de komende jaren op. Dat doet het met plantenkwekers en vermeerderaars. Daarvoor zijn wel meer aardbeientelers nodig. Dat kunnen leden zijn of bedrijven die een licentie krijgen voor de teelt.

De afzetorganisatie denkt dat ook glasgroentetelers hierover kunnen nadenken, stelt Klaas de Jager, agronomist van The Greenery: “Glasgroentetelers hebben de nodige ervaring en juiste mogelijkheden bij de klimaatbeheersing binnen een kas. Met het ras Inspire, de teelttechniek en het arbeidsprofiel, kunnen glasgroentetelers relatief eenvoudiger dan voorheen overstappen op aardbeienteelt.”

Telers tevreden over ras

Aardbeientelers zijn tevreden over het ras, stelt de afzetorganisatie. Zo zegt Jan van Meer van Meerfruit: “De Inspire-aardbei zorgt voor een arbeidsefficiëntie van meer dan 15% in mijn teeltbedrijf.” Het ras heeft een hoge tolerantie voor ziekten, een constant oogstpatroon met goede plukprestatie. Het is daarnaast ook geschikt voor robotoogst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin