Doorgaan naar artikel

Betuwse fruitbestuurder aan roer Westlandse tuinders

Kees de Kat (links) met Adriaan Vis bij grote herontwikkeling hoofdlocatie Geldermalsen. - Foto: FruitMasters premium

Kees de Kat (links) met Adriaan Vis bij grote herontwikkeling hoofdlocatie Geldermalsen. - Foto: FruitMasters

Een opvallende stap in de coöperatiewereld. Kees de Kat maakt de overstap van FruitMasters naar Growers United. Het lijkt een wereld van verschil, van de traditionelere fruitcultuur naar de snelle glasgroentewereld in Westland, waar tuinders het hart op de tong hebben.

Toch valt dat mogelijk wel mee, ook voor een ogenschijnlijk gereserveerde bestuurder als De Kat. In het persbericht van zijn benoeming staat een reeks voorgaande banen. Zijn tijd bij The Greenery staat er niet vermeld. De Kat was verantwoordelijk voor de reorganisatie van de afdeling marketing, net na de begintijd van The Greenery. Toen werd nog nagedacht over een A-merk. Veel bedrijven van Growers United waren toen nog lid van The Greenery, waardoor De Kat vast al eens voor een zaal met deze bedrijven heeft gestaan.

Cultuurverschil fruit en glasgroente

Is er een groot verschil in cultuur tussen fruit en glasgroente? Het klopt dat FruitMasters een behoorlijke stroming gereformeerde telers kent. Ook De Kat heeft deze achtergrond, en oogt gereserveerd. Binnen de organisatie is van die gereserveerdheid niet veel te merken, zegt een betrokkene bij FruitMasters. De Kat gaat met veel passie voor de belangen van de coöperatie en heeft daarbij soms zelfs te weinig geduld naar mensen. Zo’n aanpakkersmentaliteit wordt in het Westland wel gewaardeerd.

Het klopt dat in zijn tijd als directeur FruitMasters stevig groeide en innoveerde. Dat deed De Kat met een brede sterke directie. Na zijn vertrek bestaat de directie van FruitMasters overigens nog maar uit één man, de relatief nieuwe Adriaan Vis.

Weinig zichtbaar

Zelden was De Kat naar buiten in de media het gezicht van FruitMasters. Aan een goede relatie met media hechtte hij mogelijk niet veel waarde. Een interview met Groenten & Fruit leidde eerder eens tot wrevelige antwoorden op kritische vragen. Operationeel directeur Sjors Kruiper was namens FruitMasters meer het gezicht naar buiten. Bij Growers United is zichtbaarheid ook niet de belangrijkste rol van de directeur. Voorzitter Jack Groenewegen treedt het meest naar buiten. Directeur Jan Opschoor doet dat minder.

Telers mee aan het stuur

De Kat krijgt bij Growers United een bijzondere organisatie te besturen. Na de structuurwijziging van de coöperatie zitten telers dicht bij de directie in de aansturing van het bedrijf. Het zal samenwerken worden met deze besturende telers, die vaak ook nog aandeelhouders zijn. Die betrokken rol van telers mag niet de dagelijkse leiding in de weg staan, zoals het pakstation.

De Kat kijkt er in ieder geval naar uit: ”Toen Growers United kort geleden belde, hoefde ik niet heel lang na te denken. Aan de verschillende bestuurstafels waar ik de afgelopen jaren zat, keek ik altijd met waardering naar de energie en de kracht van de relatief jonge telerscoöperatie Growers United, altijd onder het motto: ‘We pakken het gewoon op en doen het vooral samen’.”

De commerciële koers van Growers United is een duidelijk andere dan FruitMasters. Growers United heeft geen retailstrategie, FruitMasters wel, al was er duidelijk scheiding tussen meerdere afzetkanalen. Voor De Kat zal dat verschil nog het minst merkbaar zijn in zijn nieuwe functie.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin