Doorgaan naar artikel

Mogelijk dividend na forse waardestijging Prominent

telersvereniging Prominent premium

De bladsnijrobot van Octiva op teeltbedrijf Prominent Grevelingen. - Foto: Rienk Boode

Telersvereniging Prominent verbeterde het resultaat in het lastige jaar 2022. Na een forse waardegroei in vijf jaar denkt de coöperatie aan dividenduitkering.

Prominent boekte in 2022 een winst na belastingen van € 7 miljoen (in 2021 € 3,9). De telersvereniging stopt winst al jaren in reserves en is mede daardoor fors meer waard geworden. De waardestijging bleek eerder deze maand toen Prominent bekend maakte dat voor het eerst aandelen van de coöperatie zijn verhandeld. Aandelen van het stoppende lid Frank Dekker werden voor een waarde verkocht die zeven keer zo hoog was als vijf jaar geleden, schreef de telersvereniging in een persbericht.

Oorzaken waardestijging

Waar komt die waardestijging vandaan? Voorzitter Jack Groenewegen van moedercoöperatie Growers United wijst op twee oorzaken. Prominent is al eigenaar van een serie teeltbedrijven. De waarde van die bedrijven is bijgeschreven op de aandelen. Daarnaast draait Prominent als telersvereniging goed. De winst wordt steeds bijgeschreven op de reserves. “Er is tot nu toe geen dividend over die aandelen uitgekeerd, er wordt alleen bijgeschreven.” Het eigen vermogen steeg in 2022 naar € 25,4 miljoen (€ 17,9 miljoen in 2021).

Dat oppotten zal mogelijk veranderen. Dividend uitkeren is een plan voor de toekomst. Groenewegen: “Dat willen we eigenlijk al langer, maar is vanwege gemaakte afspraken nog niet mogelijk.” Prominent is een handelsmerk van afzetorganisatie Growers United. De sterke groei van Prominent helpt zo Growers United ontwikkelen.

Biedingen telers

Zelf is Groenewegen directielid van teeltbedrijf The Valley, dat eind 2022 ontstond na een fusie. Dat bedrijf was ook de koper van de Prominent-aandelen van het vertrekkende lid Frank Dekker. Hoe wordt die waarde van de aandelen bepaald? Groenewegen: “Prominent heeft de waarde van de aandelen op diverse manieren inzichtelijk gemaakt. De leden hebben deze informatie ontvangen en konden op basis van deze informatie een eigen waarde-inschatting maken en een bod uitbrengen op de aandelen. Het biedingsproces liep via de notaris.”

Overname en deelnemingen

De winstgroei van Prominent in 2022 kwam ook voort uit deelnemingen. De winstbijdrage van deze bedrijven verdubbelde naar € 2,0 miljoen. Zo bezit Prominent aandelen van zaadbedrijf Totamseeds, maar ook van teeltbedrijven als VOF Prominent Grevelingen (50%), Prigrow Tomation (21%) en HOGG (50%). Het aandeel in Totamseeds leverde overigens een verlies op van ruim een half miljoen euro, vanwege investeringen in R&D.

Prominent breidde dit jaar uit door overname van aandelen van Greenroads Beheer B.V. met een teeltareaal van 8 hectare. Uit de balans blijkt dat Prominent in 2022 extra bankfinanciering afsloot voor de aankoop van een nieuw teeltbedrijf.

Nieuwe energiecontracten

Eind 2022 sloot de vereniging voor haar eigen teeltlocaties energietermijncontracten af voor de jaren 2023 tot en met 2025. Eind 2022 hadden deze energietermijncontracten een reële waarde van € 13,4 miljoen, maar kan door gasprijsschommelingen anders gewaardeerd gaan worden.

De netto-omzet is niet bekend gemaakt, maar groeide 8,4 procent in 2022. Komende winter verwacht de telersvereniging dat meer telers de belichte teelt weer oppakken, maar nog niet een herstel van het areaal van 2021.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin