Home

Nieuws

EU-akkoord over voorwaarden gastarbeid

Werknemers die tijdelijk in een ander EU-land werken, krijgen recht op hetzelfde loon als hun collega’s in het gastland die hetzelfde werk doen.

Onderhandelaars van de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een principeakkoord bereikt over aanpassing van de zogenoemde detacheringsrichtlijn. Details moeten nog worden uitgewerkt.

Nieuwe wetgeving in 2020

De nieuwe wetgeving gaat naar verwachting over ruim twee jaar in en moet oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt tegengaan. De maximale termijn voor detachering, nu nog onbeperkt, gaat naar 12 maanden, met een mogelijke verlenging van 6 maanden. In eerdere voorstellen was nog sprake van 24 maanden.

Vergoeding kost en inwoning

Werkgevers mogen vergoedingen voor transport of kost en inwoning niet meer van het loon aftrekken en moeten dezelfde toeslagen uitkeren. Voor alle werknemers gaat de cao gelden. Lidstaten moeten fraude en misbruik met sancties bestraffen.

Agnes Jongerius (PvdA) onderhandelde namens het parlement. “Collega’s kunnen weer collega’s zijn en niet langer concurrenten.”

Moeizaam overleg

De ministers van Sociale Zaken kwamen in oktober na moeizaam overleg een gemeenschappelijk standpunt overeen. Vooral Oost-Europese landen hadden zich verzet, uit vrees dat bijvoorbeeld Poolse bouwvakkers minder snel aan werk kunnen komen in rijkere landen. De lidstaten en het Europees Parlement moeten nog formeel hun goedkeuring geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.