Home

Nieuws

EU-regels voor kringloopmest en biostimulanten

De Europese politiek heeft een informeel akkoord bereikt over een nieuwe Europese meststoffenverordening.

Door deze wetgeving willen het Europarlement, de Europese Commissie en de EU-lidstaten de productie van nieuwe bemestingsproducten stimuleren. Het gaat om meststoffen gemaakt van biologisch afbreekbaar afval, dierlijke mest en andere reststromen. Door het op die manier recyclen van nutriënten kan 30% aan fosfaatkunstmest bespaard worden.

Vrije handel in hele EU

Met het opstellen van Europese normen mogen die nieuwe producten bovendien vrij verhandeld worden op de Europese markt. Organische meststoffen die worden gemaakt in het ene EU-land kunnen door deze nieuwe verordening zonder problemen verkocht worden aan andere Europese landen.

Biostimulanten onder EU-regels

Ook wordt het gebruik van zogenoemde biostimulanten in deze wetgeving gestimuleerd. Biostimulanten zijn micro-organismen, zoals bacteriën of nematoden en bevorderen de groei van planten.

{{foto,}}

‘Kringlopen beter sluiten’

Volgens VVD-Europarlementariër Jan Huitema, die voor dit akkoord aan de onderhandelingstafel zat, worden door deze nieuwe regels kringlopen in de land- en tuinbouw beter gesloten. “Hierdoor gaan waardevolle nutriënten niet verloren, besparen we energie, is de CO2-uitstoot lager en zijn we minder afhankelijk van derde landen.” Boeren en tuinders kunnen hiermee stappen zetten naar verduurzaming en tegelijk hun kostprijs verlagen, aldus Huitema.

Foto

  • Het toepassen van biostimulanten door het strooien van korrels. - Foto: Van Assendelft Fotografie

    Het toepassen van biostimulanten door het strooien van korrels. - Foto: Van Assendelft Fotografie

Of registreer je om te kunnen reageren.