De Duitse adviesorganisatie Ökologischer Gemüsebau deed in de vollegrond en onder glas praktijkervaring op met de toepassing van mulch. Ze vergeleken daarbij verschillende toedieningsmanieren van grasklaver en keken naar de effecten op de bodem en het cultuurgewas.
Het telen in ‘mulch’ krijgt in Duitsland steeds meer navolging. Het gebruik van een laag mulch tussen groentegewassen biedt de mogelijkheid om de bodemkwaliteit te verbeteren en te beschermen tegen klimaatinvloeden. Daarnaast heeft het een bepaalde voedingswaarde als het om nutriënten gaat. Dat stelt de Duitse adviesorganisatie Ökologischer Gemüsebau vast in een artikel van Melina Kesel in Gemüse 4/2024. In verband met die voedingswaarde kiezen telers bij de toepassing van mulch vaak voor grasklaver, omdat grasklaver veel stikstof en kalium bevat. Om de effecten van grasklaver als mulch in kaart te brengen, voerde de adviesorganisatie meerdere jaren praktijkonderzoek uit.