Doorgaan naar artikel

Brits pond daalt door onzekere brexit-besluiten

Het Britse pond kwam verder onder druk donderdagochtend door brexit-ontwikkelingen.

Het vertrek van de Britse minister voor brexit-zaken Dominic Raab donderdagochtend – na een principeakkoord woensdag 14 november – zorgde voor een duidelijke reactie op de financiële markten. Het Britse pond stond onder druk en de rente op Britse staatsobligaties ging omhoog.

Een pond leverde omstreeks 08.00 uur nog € 1,1480 op. Dat was tegen 10.30 uur nog ongeveer € 1,1335, een daling van zo’n 1,3%. Zulke grote dalingen komen niet heel vaak voor, al was het nog lang niet zo groot als na de verrassende uitkomst van het brexit-referendum in juni 2016 toen het pond meer dan 5 procent prijsgaf.

Steun kabinet

Woensdagavond meldde de Britse premier Theresa May dat haar kabinet het principeakkoord over de brexit steunt. Ze deed die mededeling na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren. Daar is volgens de premier een ‘gepassioneerde’ discussie gevoerd over de deal.

“Het gezamenlijke besluit van het kabinet is dat de regering het conceptakkoord moet goedkeuren”, zei May. Zij ligt binnen haar Conservatieve partij onder vuur vanwege de brexit-deal tussen haar land en de EU. Er was voorafgaande aan de bijeenkomst gespeculeerd over de vraag of bewindslieden zouden opstappen.

De premier voorspelde dat ‘moeilijke dagen’ zullen volgen, maar zei ook te geloven dat een beter onderhandelingsresultaat in haar ogen niet haalbaar was geweest. Ze stelde dat de Britten weer de controle krijgen over hun eigen grenzen en wetgeving.

Donderdag cruciaal

May stelde dat zij donderdag het parlement weer te woord staat. Het is nog onduidelijk of ze daar kan rekenen op voldoende steun voor het akkoord. Er klonk ook binnen haar eigen partij al luide kritiek voordat de bijzonderheden over de deal bekend waren. De conservatieven van May hebben bovendien geen parlementaire meerderheid.

De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg schreef dinsdagavond op Twitter niet voor de deal te kunnen stemmen, omdat May niet levert wat ze beloofde. Hij riep andere partijgenoten van de premier op zijn voorbeeld te volgen.

‘Opstand tegen May’

Britse media berichten bovendien dat ontevreden ‘brexiteers’ binnen de partij een interne opstand tegen het leiderschap van May overwegen.

Hoewel het kabinet een gezamenlijke positie innam, was ook daar naar verluidt wel degelijk sprake van grote verdeeldheid.

Britse politiek verslaggevers durven niet uit te sluiten dat later alsnog bewindslieden opstappen, al zei een hoge regeringsbron tegen persbureau Reuters dat niemand daarmee dreigde tijdens de vergadering.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin