Home

Nieuws

Soepele brexit staat deze week op het spel

De brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk komen in een eindfase richting de Europese top deze week.

De openstaande punten worden op de spits gedreven door beide kanten, zo kan worden opgemaakt uit Britse kranten. De druk op het Verenigd Koninkrijk loopt op om vooral de grenskwestie rond Ierland en Noord-Ierland op te lossen. Dat lijkt op dit moment de kans op een harde brexit te vergroten. In dat geval gaat het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de EU zonder terugtrekkingsakkoord, een buitengewoon onaantrekkelijk scenario voor de Nederlandse land- en tuinbouw, omdat grenscontroles dan noodzakelijk worden.

Grenskwestie

De EU wil de grens van een nieuw te vormen douaneunie niet over land maar mogelijk in de Ierse zee en zo Ierland en Noord-Ierland niet splijten. Een onzichtbare grens tussen Ierland en Noord-Ierland, met het online traceren van goederen, wordt door de EU niet geaccepteerd.

Leden in het kabinet van premier Theresa May zien een grens in de Ierse zee als een aantasting van het Verenigd Koninkrijk, waartoe Noord-Ierland behoort. Ook is May niet te spreken over de voorwaarden voor zo’n tijdelijke douane-unie met de EU. Het Verenigd Koninkrijk kan in zo’n model geen aantrekkelijke handelsverdragen met andere landen sluiten.

Lees ook: Kans op vrijhandel na brexit groeit

Voorbereiding harde brexit

In een brief stelt minister Schouten dat over 90% van het terugtrekkingsakkoord nu overeenstemming is met de Britten. Behalve de grenskwestie is ook over de bescherming van de oorspronkelijke oorsprongsbenaming nog geen akkoord. Er rest nog een beperkte tijd om dit uit te onderhandelen, stelt Schouten, maar het is mogelijk dat deze week wordt besloten tot een finale top in november of december. Dan moeten deze week harde noten als de grenskwestie wel eerst gekraakt worden.

Schouten stelt dat NVWA, Naktuinbouw en KCB zich voorbereiden op een harde brexit en extra inspecteurs opleiden. Voor dierlijke exportstromen is dat lastig wegens een gebrek aan dierenartsen. Bij KCB en Naktuinbouw lijken voorbereidingen wel soepel te gaan.

Lees alle artikelen van Groenten&Fruit over brexit

Of registreer je om te kunnen reageren.