Home

Nieuws

Zeventien extra KCB-inspecteurs nodig bij harde Brexit

Nederlandse bedrijven krijgen een zware klap als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder handelsafspraken met de EU te hebben gemaakt.

De handel met de Britten gaat bedrijven honderden miljoenen euro’s kosten, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet, ook bij groente- en fruithandel. Het aantal keuringen kan significant stijgen. Zelf verwacht de KCB dat elf tot zeventien inspecteurs extra nodig zijn voor groente en fruit. Anders ontstaan wachttijden die leiden tot extra kosten voor ondernemers. Het tijdig opleiden van nieuwe inspecteurs is belangrijk, gezien de vereiste opleidingstijd van circa negen maanden, zo stellen Brexit-onderzoekers van KPMG in een rapport, geschreven in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook in het Verenigd Koninkrijk kunnen vertragingen ontstaan door capaciteitstekort bij controlerende instanties.

Rond 1% van de exportwaarde

De onderzoekers keken naar de snijbloemensector en vleesexport, niet direct naar de kosten voor de groente- en fruitexport. Voor de onderzocht snijbloemensector verwacht KPMG dat de kosten bij een harde Brexit circa € 4,4 miljoen tot € 7,3 miljoen oplopen, dat is 0,8 tot 1,3% van de uitvoerwaarde.

Naast extra keuringkosten gaat het om in- en uitvoerrechten, btw-uitgaven en de kosten die bedrijven moeten maken om te voldoen aan de eisen die het Verenigd Koninkrijk aan Europese producten en de EU aan Britse producten zal stellen.

Landbouw

De gevolgen van een zogeheten harde Brexit verschillen per sector, maar sommige sectoren die KPMG heeft onderzocht, worden flink geraakt. Vleesbedrijven moeten door administratieve lasten en markttoegangseisen vrezen voor een jaarlijkse strop van ongeveer € 10 tot € 28 miljoen. Voor de snijbloemensector is dat € 4,4 tot € 7,3 miljoen.

De onderzoekers waarschuwen dat bedrijven niet klaar zijn om een harde Brexit op te vangen en daar ook nog te weinig mee bezig zijn. Ze komen nog niet in beweging omdat de onderhandelingen tussen Brussel en Londen nog in volle gang zijn. De douane en de toezichthouders zijn al evenmin berekend op het vele extra werk dat hen zou wachten. En wachttijden die daardoor ontstaan, jagen bedrijven dan weer op kosten.

Checklist

Eerder publiceerden VNO-NCW en MKB Nederland al een speciale checklist met tips voor ondernemers, vooruitlopend op de Brexit. Later deze maand volgt nog een extra informatiepakket online.

Of registreer je om te kunnen reageren.