Home

Nieuws

Britse groenteprijzen blijven boven 2016

Britse klanten betaalden in juli meer voor hun groente dan vorig jaar. Daarmee wijkt de Britse situatie af van die in Duitsland, Nederland en België.

Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS). De prijzen van tomaten, komkommer, appels, ijsbergsla, peren en kool liggen boven die van 2016. Een kilo tomaten is met 211 pence zo’n 5% duurder dan vorig jaar juli. Komkommer is met 57 pence bijna 20% duurder dan vorig jaar. Voor appels, ijsbergsla, peren en kool is de prijs 1% tot 8% hoger dan vorig jaar in de zomermaanden.

Sterke euro

Een verklaring voor de hogere groenteprijzen geeft ONS niet. Bekend is dat import van groente duurder wordt door de sterke euro. Een euro is momenteel 0,91 pond waard. Een jaar geleden was dat 0,86 pond.

Prijzenslag

Een vergelijking van Britse prijzen over een langere periode laat zien dat supermarkten rond 2014 een forse prijzenslag zijn ingegaan. Komkommers kosten in 2013 nog 0,79 pond tegen 0,57 pond in juli dit jaar. Dat is ook bij ijsbergsla goed zichtbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.