Home

Nieuws 1 reactie

Greenyard koopt Pools bedrijf

Greenyard neemt de Poolse producent van champignonsubstraat Mykogen over.

Door de betere toegang tot hand en mechanisch geplukte champignons, verbetert Greenyard zijn positie in de champignonmarkt, aldus de onderneming. Mykogen heeft vier fabrieken in Polen en Oekraïne en telt meer dan 300 werknemers.

Stijging omzet

De omzet van het bedrijf is niet bekendgemaakt maar wel dat de omzet de laatste jaren met gemiddeld 8% is gestegen. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (Ebitda) kwam in 2016 uit op € 13,5 miljoen. Het Belgische bedrijf betaalt ongeveer € 93 miljoen voor Mykogen. Greenyard zegt de overname te betalen uit bestaande kredietlijnen.

Een vaste winststroom

Greenyard, beursgenoteerd, noemt ook als reden voor de overname dat vraag naar productievolumes toeneemt en de winststroom uit substraat vrij stabiel is. Door te groeien met substraat neemt de winstbeweeglijkheid van de totale onderneming dus af. Daarnaast past groei met substraat bij de strategie.

“De toevoeging van Mykogen past perfect binnen onze doelstelling om een verticale keten te creëren, afgeleid uit Greenyard’s ‘fork to field‘-strategie, waarbij we ernaar streven consumenten te laten genieten van verse kwaliteitsproducten”, aldus een verklaring.

Verkoop niet-kernactiviteiten

Het bedrijf maakt tegelijk bekend enkele niet-kernactiviteiten binnen de versdivisie te verkopen voor een verwachte opbrengst van € 25 miljoen. Het bedrijf zegt niet welke activiteiten dat zijn. In Nederland is Greenyard eigenaar van groente- en fruithandelaar Bakker Barendrecht, dat hofleverancier is van Albert Heijn.

Eén reactie

  • P Verschuren

    Met deze aankoop wordt wederom duidelijk dat de focus van Greenyard niet bij vers product ligt. In een dergelijk competitieve omgeving als vers is focus wel een vereiste voor succes volgens mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.