Doorgaan naar artikel

Greenyard ziet snellere omzetgroei verse groente en fruit

De Belgische groente- en fruitleverancier en marktleider Greenyard ziet vooral door hogere prijzen een versnelling van de omzetgroei. Ook het afgezette volume steeg weer sinds corona in het derde kwartaal.

Dat blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal dat 31 december eindigde. De omzet in verse groenten en fruit steeg dat kwartaal zelfs met 14,7 procent. Over de eerste negen maanden is die omzet (vers) voor het eerst boven de € 3 miljard gekomen (€ 3,02 miljard). De groei is voor het grootste deel toe te schrijven aan hogere prijzen, maar dit jaar zit er ook weer een volumegroei bij voor de leverancier van grote supermarkten in Europa, zoals Albert Heijn. Via dit kanaal werd zo’n 3,5 procent meer volume afgezet.

Weer groei na corona

De volumegroei in het derde kwartaal kwam er na enkele jaren zonder groei. Door corona was de volumegroei drie jaar geleden fors (naar schatting 7 procent). Na de pandemie kwam daar een volumedaling (-2,5 procent). Dit jaar dus weer een volumegroei.

De huidige volumegroei komt vooral door grotere samenwerking met supermarktketens. Greenyard probeert de relatie die dochter Bakker Barendrecht heeft met Albert Heijn ook bij andere supermarktketens in te voeren. Topman Francis Kint noemt dat een omschakeling van een klassieke handelsorganisatie naar een bedrijf dat diensten levert met toegevoegde waarde.

Hogere prijzen industriegroenten doorberekend

In Long Fresh, de afdeling van vriesverse en bereide groenten en fruit, moest Greenyard hogere grondstofkosten opvangen. Industriestelers kregen meer betaald voor hun product. “We hebben deze echter succesvol kunnen doorrekenen. Ondanks moeilijke klimatologische en teeltomstandigheden zijn we erin geslaagd goede serviceniveaus aan te houden. Deze vaardigheid, samen met ons breed en gediversifieerd aanbod, stelde ons in staat om de volumes op peil te houden en solide jaar-op-jaar prijsstijgingen te realiseren”, zegt topman Francis Kint.

Nieuwe topman Greenyard

Kint werd eind 2023 benoemd tot algemeen directeur van Greenyard. Daarmee heeft Greenyard een kleine carrousel afgerond die ontstond na het vertrek van de Nederlandse crisismanager Marc Zwaaneveld. Hij was als mededirecteur – naast Hein Deprez – verantwoordelijk voor het hersteltraject bij Greenyard.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin