Home

Nieuws

ZON zoekt telers buiten eigen regio op

De Venlose afzetorganisatie ZON start komende maand een korte ronde door Nederland om met telers in contact te komen buiten de eigen ledenkring.

De afzetorganisatie wil weer groeien met haar twee jaar geleden ingezette strategie. Daarvoor wil ZON in zes bijeenkomsten in belangrijke teeltregio’s bekendheid geven aan de ontwikkelingen binnen de afzetorganisatie. Tegelijk wil de afzetorganisatie af van het imago een traditionele conservatieve gesloten afzetorganisatie te zijn.

ZON heeft de laatste twee jaar beleid ontwikkeld op gebied van productleadership, met onderscheidende marketing binnen de productgroep.

Transparante veilstrategie

Ook de transparante veilstrategie met bijbehorende afzetprijzen is iets dat de afzetorganisatie voor het voetlicht wil brengen. Het in de wintermaanden veilen van Spaans product, zoals ZON de afgelopen twee jaar deed, had een aanzuigende werking op 50 nieuwe kopers uit Nederland en Duitsland. De veiling ziet zich als spotmarkt voor Duitse afnemers, gezien haar ligging en dagelijkse veiling dicht bij de grens.

Ook maakt de werkorganisatie een ontwikkeling door met nieuwe managementtechnieken, waarmee personeel efficiënter en met meer eigen initiatief taken uitvoert.

Verder wil algemeen directeur Michiel van Ginkel met ZON meer participeren in projecten. Dat kan bijvoorbeeld in verduurzaming op de bedrijven. “Daar zien we mogelijkheden. Het zullen in ieder geval geen investeringen in handelsbedrijven zijn.”

Financiële positie

ZON heeft een gedegen financiële positie (solvabiliteit van 54%) waarbij het de huurinkomsten van Fresh Park Venlo gebruikte voor de eigen organisatie. De afzetorganisatie wil naar een kostendekkende werkwijze toe, waarbij er financiële ruimte komt om te groeien via nieuwe participaties en mogelijk nieuwe leden.

Pauzejaar voor GMO

Het lijkt er op dat ZON in 2018 een pauzejaar neemt voor GMO. Net als The Greenery vindt ZON de nieuwe Nederlandse uitvoeringsregels te rigide, onduidelijk en riskant.

Of registreer je om te kunnen reageren.