Home

Nieuws laatste update:22 mei 2017

Beslag op panden om GMO-fraude

In een lopend fraudeonderzoek rondom GMO-subsidie heeft de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) beslag gelegd op bedrijfspanden en bankrekeningen.

De NVWA onderzoekt mogelijke fraude vanaf 2010 met de GMO-subsidie. Daarbij zouden ‘enkele miljoenen euro’s’ gemoeid zijn. De rechercheurs doorzochten vier bedrijfspanden en een woning.

Nederlands bedrijf dat deel uitmaakt van telersvereniging

Het gaat om onderzoek naar een Nederlands bedrijf dat deel uitmaakt van een telersvereniging. Het beslag is een conservatoir beslag, waardoor het bedrijf zelf niet is stilgelegd.

Grote verbazing over inval bij telersverenigingen

Onder telersverenigingen heerst vrijdagmiddag grote verbazing over de inval. Vrijwel alle (grotere) erkende telersverenigingen in Nederland zijn vrijdagmiddag 19 mei benaderd door Groenten&Fruit, maar zeggen niet betrokken te zijn bij het onderzoek. De NVWA en het Functioneel Parket doen geen uitlatingen over de identiteit van het bedrijf.

Een grote GMO-zaak rondom telersvereniging FresQ is juist in de eindfase van de gerechtelijke procedure. Daar wil de overheid miljoenen verhalen op de telersvereniging. Ook betrokkenen in de FresQ-zaak zeggen dat het niet om die zaak gaat.

Verdiensten terugvorderen

De NVWA stelt met de beslaglegging het geld te willen terugvorderen dat is verdiend met de subsidie. In eerdere GMO-zaken ging het uitsluitend om de terugvordering van het subsidiebedrag.

Of registreer je om te kunnen reageren.