Home

Nieuws

Naktuinbouw: breed scala klachten uitgangsmateriaal

Telers legden in 2016 uiteenlopende klachten over uitgangsmateriaal neer bij Naktuinbouw voor onderzoek.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht (2016) van 22 meldingen over uitgangsmateriaal van de keuringsorganisatie. Het merendeel van de klachten gaat over ziektes of plagen in het gewas (14). Daarnaast is twijfel over rasechtheid ook een belangrijke reden voor telers om Naktuinbouw (8) in te schakelen.

Opvallend is dat 8 van de 22 klachten draaien om aardbeienplanten. 3 klachten gaan om paprikaplanten en 3 om spruitkool, aangevuld met 2 klachten over tomatenplanten en 2 over komkommerplanten.

Bij aardbeien gingen de klachten vooral over groeiproblemen (uitval en wortelproblemen), maar ook om meeldauw en phytophthora.

Schikking

Over rasechtheid bestond een verdenking bij beide tomatentelers. Beide verdenkingen zijn ongegrond verklaard. De klachten over paprikagewas zijn ingetrokken. Het betrof een klacht over aanwezigheid van trips in het gewas en rasechtheid. De teler is in zo’n situatie met de leverancier mogelijk een schikking overeen gekomen.

In 2016 heeft Naktuinbouw 6 klachten over uitgangsmateriaal toegewezen aan de betreffende groenteteler. In 2015 werden 4 klachten toegekend.

Eerst zelf een oplossing zoeken

Een klacht moet aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat deze in behandeling wordt genomen. Zo moeten afnemer en leverancier eerst met elkaar in contact gaan om de klacht op te lossen. Pas wanneer dit niet lukt, kunnen beide partijen zich tot Naktuinbouw richten voor een onafhankelijk oordeel over bijvoorbeeld raszuiverheid of uitval van planten.

Of registreer je om te kunnen reageren.