Home

Nieuws

Laatste moment wijzigingen in GMO-voorwaarden

De Europese Commissie keurde afgelopen week een nieuwe vereenvoudigde gemeenschappelijke marktordening (GMO) goed voor groente en fruit.

Op het laatste moment heeft de commissie daarbij nog wijzigingen in de voorwaarden goedgekeurd. Dat blijkt uit verslagen van de laatste beheerscomité groenten en fruit. De Europese Commissie ging akkoord met de regel dat een teler ook 25% van de waarde van de productie buiten de producentenorganisatie mag verkopen. In de voorlopige tekst stond 25% van het volume.

Ook zijn personeelskosten subidiabel voor coöperaties die lid zijn van een producentenorganisatie. Dat verzoek kwam van Italië waar coöperaties op die manier samenwerken in unies.

Sluitstuk

De gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit werd tegen het licht gehouden na protest van verschillende landen (waaronder Nederland) over de onduidelijke regelgeving. De huidige actualisering van de GMO is het sluitstuk van een evaluatie die twee jaar in beslag genomen heeft. Nederland heeft daar met een LEI-studie aan bijgedragen.

De nieuwe GMO-verordening is goedgekeurd door de Europese Commissie. Nu is sprake van een reflectietermijn van 2 maanden voor de Europese Raad en het Parlement. Verwacht wordt dat de regels eind mei worden gepubliceerd waardoor de nieuwe voorwaarden mogelijk in juni ingaan.

Opkoopregeling

Afgelopen week werd al bekend dat de Europese Commissie de opkoopregeling voor fruit overeind houdt na 1 juni, omdat de effecten van de Russische boycot nog niet zijn weggeëbd. Voor groente wordt deze opkoopregeling, die los staat van de GMO-interventie, wel beëindigd. Voor fruit blijft daardoor een hogere interventieprijs mogelijk dan op basis van GMO.

Of registreer je om te kunnen reageren.