Home

Nieuws

‘Geen beperking meer in Vlaamse afzetbundeling’

De Vlaamse overheid ziet geen belemmering voor verdere afzetbundeling van Belgisch groente en fruit.

Het Vlaamse ministerie van Landbouw schrijft in een rapport over mededing en GMO (pdf) dat bij fusies niet meer het nationale marktaandeel gekeken moet worden, maar naar het Europese en soms zelfs het aandeel op de wereldmarkt.

Als alle Belgische groente- en fruitproducenten zich zouden aansluiten bij één overkoepelende producentenorganisatie (PO) of unie van PO’s (UPO), dan nog maakte de totaliteit slechts 1% uit van het Europese areaal en 1,8% van de Europese productiewaarde, aldus het ministerie. “Een producentenorganisatie met enkele tientallen of zelfs honderden leden moet er dus niet van dromen om ooit een dominante positie te krijgen op de groente- en fruitmarkt.” In België komt ook de internationale bundeling op gang tussen Vlaamse en Franse telers in Freshcoop.

Internationaal inkopen

Het ministerie komt tot die conclusie na analyse van een aantal ontwikkelingen in de teelt en afzet. Zo kopen retailers al veel internationaal en zijn producten voor een belangrijk deel inwisselbaar. “Wanneer bijvoorbeeld onze appeloogst is vernield, wordt deze marktpositie probleemloos ingenomen door andere productieregio’s van Europa. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Wanneer bijvoorbeeld de oogst in Polen bevroren is, leidt dit bijna automatisch tot hogere prijzen en grotere vraag op onze markten.”

Tussen fruit- en groentesoorten bestaat ook substitutie, waardoor volgens het ministerie een dominante positie bijna onmogelijk wordt, ook bij een groot aandeel op eigen bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.