Home

Nieuws

Dijksma: uitstoot CO2 sneller omlaag

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet de Europese uitstoot van CO2 sneller omlaag.

De prijs waarvoor bedrijven de uitstoot van het broeikasgas kunnen afkopen, blijft te laag met het voorstel dat dinsdag op tafel ligt bij de EU-milieuministers in Brussel, betoogde staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens het overleg. De Europese afspraken geven richting aan de CO2-doelstellingen voor onder meer de glastuinbouw, al lijken Nederlandse plannen voor een klimaatwet verder te gaan.

ETS-systeem

Als het voorstel over het zogeheten ETS-systeem waarmee bedrijven hun uitstootrechten verhandelen niet wordt aangescherpt, zal Nederland tegenstemmen, dreigde Dijksma. Voorgesteld wordt het totaal aantal emissierechten vanaf 2021 jaarlijks met 2,2% te verlagen. Veel meer is nodig, we moeten het overaanbod terugdringen, aldus Dijksma. “2,2% zal ons er niet brengen, we moeten 2,4% overwegen.”

Gratis emissierechten

Het aantal sectoren, waaronder de cementindustrie, dat gratis emissierechten krijgt, wordt in het voorstel tot ongenoegen van Dijksma niet fors ingekrompen. Zij zei samen met Zweden, Frankrijk en Luxemburg een aangescherpt plan op tafel te leggen en riep de aanwezigen op tot meer ambitie. De staatssecretaris overweegt afspraken met een kleinere groep landen te maken.

CO2 met 40% verminderen

Europa heeft als doelstelling de uitstoot van CO2 in 2030 met 40% te verminderen vergeleken met 1990. Een goed functionerend ETS-systeem is een van de belangrijkste instrumenten om dit doel te bereiken.

Het Europees Parlement stemde onlangs onder druk van lobbyisten en lidstaten die hun industrie willen beschermen tegen ambitieuzere ETS-plannen. “Zwakke knieën”, aldus EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), die betreurde dat zijn collega’s “liever miljarden aan publiek geld weggeven”.

ANP/G&F

Of registreer je om te kunnen reageren.