Home

Nieuws

2017 bovengemiddeld groentejaar in België

Dit jaar is voor de groentemarkt een bovengemiddeld jaar. Dat valt op te maken uit de Belgische Landbouweconomische rekeningen.

De waarde van de Belgische groenteproductie blijft wel 8% achter bij vorig jaar en 2015, maar ruim boven de jaren 2012-2014. Dat maakte de Federale Overheidsdienst (FOD) bekend.

Vooral de tomatenprijs is dominant in de Belgische groenteverkopen en daar was met name een daling zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Daarbij signaleert de dienst ook een stijging van de energiekosten van 13%.

Vorstschade fruit

Bij fruit zal de vorstschade dit jaar een waardedaling van de Belgische productie inhouden van 20% ten opzichte van 2016. Vooral de appeloogst viel grotendeels weg na de vorst in april. De hogere prijzen maken dat niet goed, waardoor 2017 ook ten opzichte van het 5 jarige gemiddelde een productiewaardedaling van 20% in de boeken laat zien.

Daarmee zijn de resultaten van de Belgische tuinbouw tegengesteld aan veel landbouwsectoren. Vooral boeren die suikerbieten, melk en eieren produceerden, haalden betere marges.

Of registreer je om te kunnen reageren.