Home

Nieuws

Komkommerproef toont motto Demeter

Biologisch dynamisch keurmerk Demeter kiest ervoor om ‘Barstensvol leven’ als slogan voor Demeter-producten te gaan gebruiken.

Die stelling wordt volgens Demeter onderbouwd door een komkommerproef. In de Demeter Monitor 2016/2017 schrijft de organisatie dat de groeikracht van Demeter komkommers zo groot is, dat een gesneden komkommmer in een seal weer aan elkaar groeit. Een gangbare komkommer verrot. De proef werd eind 2016 gedaan op een Demeter-bijeenkomst door voedingskundige Petra Essink. Zij is auteur van het boek Barstensvol Leven. De komkommerproef toont volgens haar dat het in de landbouw van de toekomst moet gaan om ‘vitale producten’.

Tekst gaat verder onder de foto.

De komkommerproef toont de groeikracht van een Demeter-komkommer. Deze groeit in een seal weer aan elkaar, terwijl een gangbare komkommer dan verrot. - Foto: Kruijsen Foto Design
De komkommerproef toont de groeikracht van een Demeter-komkommer. Deze groeit in een seal weer aan elkaar, terwijl een gangbare komkommer dan verrot. - Foto: Kruijsen Foto Design

Geen wetenschappelijk bewijs

Levensprocessen in voeding houden direct verband met levensprocessen in de bodem, stelt Demeter. De boeren en tuinders willen deze aspecten van kwaliteit en smaak voor consumenten beleefbaar maken. De slogan hoort bij die strategie, hoewel Demeter zelf in haar monitor schrijft dat de komkommerproef geen wetenschappelijk bewijs is voor een onderscheid tussen gangbare en biologisch dynamische groente.

Grotere bedrijven

In Nederland werd in 2016 op 107 hectare groente geteeld volgens het biologisch dynamische principe. De teelt van hardfruit op deze wijze beslaat 111 hectare, terwijl de productie onder glas in totaal 24 hectare bedraagt. Het aantal agrarische bedrijven dat bij Stichting Demeter is aangesloten is in 2016 gestegen van 132 naar 133. Er waren 7 nieuwkomers en 6 opzeggers. Gemiddeld zijn de bedrijven groter dan biologische bedrijven. Van het totale biologische areaal in Nederland werd in 2016 circa 10,5% bewerkt door Demeter-bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.