Home

Nieuws

Recordprijzen groente en zachtfruit in Duitse winkels

Duitse consumenten betaalden over heel 2016 gemiddeld (bijna) recordprijzen voor hun zachtfruit, paprika, komkommers en een groot deel van de vollegrondsgroente.

Dat blijkt uit een jaaroverzicht van het Duitse Destatis (tegenhanger CBS). Met name vollegrondsgroenten zijn duur geweest in 2016, blijkt uit de gegevens. De kolen waren gemiddeld 10% duurder dan het vorige recordjaar 2013. Ook voor veldsla, prei en producten als selderij waren de prijzen niet eerder zo hoog. Ook voor zachtfruit werden niet eerder zulke hoge prijzen betaald in de geschiedenis van prijsregistratie door Destatis.

Gezegd moet dat Destatis voor zachtfruit pas sinds 2010 prijzen bijhoudt in winkels. De stijging voor zachtfruit ten opzichte van 2015 is beperkt. Toen waren de prijzen ook al hoog.

Geen record

Prijzen voor paprika en komkommer waren dit jaar ook relatief hoog, maar geen record. Alleen in 2006 lag de prijs voor komkommers hoger. Voor paprika was 2016 het jaar met de hoogste consumentenprijzen sinds 2007.

Voor hardfruit waren de prijzen niet slecht in 2016. De appelprijzen waren 4% hoger dan in 2015. Voor peren lagen de prijzen 3% hoger dan in 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.