Home

Nieuws

Prijs EKO-groente drempel voor kinderopvang

De prijs van biologische porties groente en fruit is een belemmering voor kinderopvangcentra.

Dat blijkt uit een onderzoek van Louis Bolk Instituut naar stimulering van groente en fruitconsumptie op deze centra. Gemiddeld ligt de prijs voor een portie gangbare groente en fruit op €0,38 tegen €0,54 voor biologische producten, blijkt uit het onderzoek. Dat verschil wordt kleiner (€0,45) als gewinkeld wordt op kortingen, stellen de onderzoekers.

Twee sporen

Voor het onderzoek ‘Verhogen van groente- en fruitconsumptie’ keken de onderzoekers naar methodes van kinderopvangmedewerkers om de consumptie te verhogen. Tegelijk onderzochten ze ook hoe biologisch gestimuleerd kan worden. Het onderzoek maakt duidelijk dat een actieve positieve benadering van begeleiders helpt om peuters en kinderen meer groente en fruit te laten eten.

Gezonder?

De onderzoekers gaan er daarbij wel van uit dat biologische groente gezonder en voedzamer is. Onderzoek naar residuen in groente en fruit en in urine van kinderen. In het onderzoek is residuvrij gangbaar product niet meegenomen.

Meerprijs

De kinderopvangcentra in dit onderzoek konden de meerprijs voor biologische groente en fruit declareren bij het Louis Bolk instituut, zo blijkt uit het rapport.

Het onderzoek – met bijdragen van de Topsector Tuinbouw en Greenport Noord-Holland Noord – toont volgens de onderzoekers aan dat met het positieve imago van biologische producten kinderopvangcentra zich meer kunnen profileren als gezond centrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.