Home

Nieuws

‘Magere jaren groente en fruit voorbij’

In 2016 steeg de omzet van zowel groente als fruit op de binnenlandse markt met 5%. De grotere exportmarkt presteerde echter minder goed.

Dat schrijft ING in een sectorrapport op basis van GfK-cijfers. Vooral de prijzen zaten in de lift. Komkommer en paprika verkochten het hele jaar goed, de tomatenprijzen herstelden zich na een slechte start goed. De volumestijgingen bleven beperkt tot 2% bij groente en 1% bij fruit. Ter vergelijking: In de gehele periode 2008-2015 steeg de omzet in groente en fruit met 2%.

Dure euro

Volgens onderzoeksbureau GfK zijn de magere jaren voor de aankopen van groente en fruit in Nederland voorbij. Voor 2017 verwacht ING dat de dure euro een rem zal zetten op de verdere omzetgroei, maar dat een groei van de omzet van 2% mogelijk is. Over de oorzaken van de groei laat ING zich in het sectorrapport niet uit, zoals een gedragsverandering. Wel leiden nieuwe concepten als HelloFresh en de groei van verkoop van maaltijdsalades tot nieuwe consumptiekansen.

Kleiner exportvolume

In tegenstelling tot de binnenlandse markt ontwikkelde het exportvolume zich in 2016 minder voorspoedig. De export van tomaten en paprika’s daalde tot en met november licht, die van komkommers fors. Dit was het gevolg van mindere oogsten. De export van appels daalde met ruim 20%, terwijl die van peren met bijna 10% toenam. Door hogere prijzen kon de exportwaarde van groenten stijgen met ruim 3% en die van fruit met bijna 17%, aldus ING.

Woensdag 11 januari komt het GroentenFruitHuis met cijfers over 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.