Home

Nieuws

Hogan: GMO-regels aanpassen aan Italiaanse markt

Eurocommissaris Phil Hogan wil de uitvoeringsregels voor GMO-groente en fruit verruimen, zodat de regels beter toepasbaar zijn voor de specifieke Italiaanse marktstructuur.

Dat blijkt uit antwoorden van Hogan op vragen van de Italiaanse Europarlementariër Nicola Caputo. Op de Italiaanse markt hebben GMO-erkende producentenorganisaties vaak andere leden dan in andere landen. In Italië opereren coöperaties vaak onder de vleugels van een producentenorganisatie om zo GMO-middelen verkrijgen.

Meer vrijheid voor GMO-producentenorganisatie

Hogan wil de GMO-regels zo aanpassen dat individuele leden van een producentenorganisatie ook facturen voor onkosten van GMO-programma’s mogen opvoeren. In de huidige regels is formeel opgenomen dat alleen een producentenorganisatie dat mag. Er ontstaat dus meer vrijheid voor de leden van een GMO-erkende producentenorganisatie.

Aanpassing GMO

Volgens een bron betrokken bij de uitvoering van GMO-regels voor groente en fruit kon een lidstaat al hiertoe besluiten. Aan de GMO-regels wordt al meer dan een jaar gesleuteld. In de nieuwe versie van de GMO-verordening wordt expliciet toegevoegd dat lidstaten ook mogen toestaan dat facturen op naam van coöperaties staan die lid zijn van de producentenorganisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.