Home

Nieuws

Eindsprint prijzen groente stuwt inflatie 2016

De winkelprijs voor verse groente steeg in december met 6,1%, nadat de prijzen in november al waren gestegen met 3,2%.

Die prijsstijging is fors in vergelijking met de totale inflatie in december van 0,2%. De prijs voor groente groeide dus veel harder dan andere bestedingscategorieën opgeteld. Het effect van de prijsstijging bij verse groente op de totale inflatie is echter beperkt.Verse groente maakt circa 0,5% uit van de totale uitgaven van consumenten.

Stabiele ontwikkeling sinds 2015

Met de prijsstijging in december van 6,1% kwam de totale stijging van winkelprijs voor groente in 2016 op 2,1%; Eenzelfde prijsstijging was zichtbaar over het hele jaar 2015 (2,1%). Met een prijsindex van 102,14 is de winkelprijs voor verse groente over heel 2016 circa 2 punten hoger dan de dure groentejaren 2013 en 2010.

Fruitprijzen stijgen harder

Ook de fruitprijzen stegen; met 5,3% is fruit wel sneller duurder geworden dan groente. Met een prijsindex van 105,3 is vers fruit ook duurder dan het dure jaar 2013. Daarna volgde een inzinking, onder meer vanwege de Russische boycot.

Of registreer je om te kunnen reageren.