Home

Nieuws

Groeiversnelling biologische AGF in eerste helft 2016

In de eerste 26 weken van dit jaar groeide de (consumenten)omzet biologische aardappelen, groente en fruit bij supermarkten met 20%.

Dat blijkt uit berekeningen van koepel Bionext op basis van cijfers van onder meer IRI en Wageningen Economic Research (LEI). Bionext mikt op een verviervoudiging van de biologische omzet de komende jaren door een actieplan 'De duurzame groei van biologisch'.

Versnellingsjaar

Over het hele jaar 2015 bedroeg de groei 15 procent, waardoor biologische AGF nu 4,1 procent uitmaken van de totale AGF-verkopen van supermarkten. Dat jaar 2015 wordt door koepelorganisatie Bionext al een versnellingsjaar genoemd, omdat supermarkten meer focus hadden op biologisch. Dit jaar kwam daar in het eerste halfjaar ruim 13 miljoen euro via de supermarktkassa's bij naar een totale omzet van 79,6 miljoen euro (bio-AGF). De groei bij supermarkten raakt de speciaalzaken waar de categorie biologische AGF 5,4% toenam naar 29,2 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2016.

Snelste groeier

In 2015 was biologisch fruit - over het geheel - de snelst groeiende categorie met een omzetgroei van 27%, berekende Bionext in haar trendrapportage. Daarin meldt de koepel ook een versnelling in de omschakeling van Nederlandse bedrijven. In een half jaar tijd zijn 252 boerenbedrijven in omschakeling gegaan. Dat is al ruim 100 meer dan het aantal omschakelbedrijven in heel 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.