Home

Nieuws laatste update:31 aug 2016

Nederlander leidt Mexicaanse tuindersorganisatie

De Nederlander Oscar Woltman is in Cancun verkozen tot voorzitter van de Mexicaanse tuindersorganisatie AMHPAC. Hij is manager van het paprikabedrijf Freshmex in Querétaro, een dochter van het Aalsmeerse handelsbedrijf Levarht. Woltman zal tenminste 2 jaar de organisatie leiden.

AMHPAC is de organisatie voor bedrijven met bedekte groenteteelt in Mexico. Die sector groeit bijzonder hard in het Noord-Amerikaanse land. In totaal staat er nu 23.000 hectare bedekte teelt, bestaande uit glas, plastic tot schaduwnetten. Elk jaar komen daar zo'n 1.500 hectare en 10.000 banen bij.

Zichtbaarheid vergroten

Woltman wil de organisatie zichtbaarder maken voor de Mexicaanse politiek. "Niet om onze hand op te houden, want daar geloof ik niet in. Maar wel om er zeker van te zijn dat we gehoord worden over tuinbouwplannen.'' Eén andere manier om sterker te worden is door mogelijke samenwerking met bloemen- en bessentelers. AMHPAC heeft op dit moment 240 leden en 55 sponsoren.

De bestuurder heeft naast een Nederlands ook een Mexicaans paspoort. Hij werd er geboren en woonde er tot zijn tiende. "In mijn hart ben ik Mexicaans, maar in mijn hoofd Nederlands'', zei de tuinder eerder in Groente & Fruit. Waarmee hij bedoelde wel de Nederlandse efficiëntie na te streven. Sinds 2007 exporteert Freshmex paprika's naar de VS en Canada.

Oscar Woltman.
Oscar Woltman.

Praktische aanpak

Jean Rummenie, landbouwraad op de Nederlandse ambassade in Mexico, is zeer te spreken over de verkiezing van de landgenoot. "Woltman is praktisch en recht door zee. Ik denk dat hij een goede leider is voor de tuindersorganisatie.'' Ook voor het Nederlands bedrijfsleven met interesse in Mexico zou het een extra ruggensteuntje kunnen betekenen.

Edwin Timmer

Of registreer je om te kunnen reageren.