Spruitkool rukt op in de VS

26-09-2018 | |
Spruitkool rukt op in de VS
Spruitkool rukt op in de VS

Zo weinig beweging als het areaal spruitkool in Europa de laatste 10 jaar vertoont, zo sterk is de groei in de VS. De afgelopen 5 jaar steeg het areaal er met 1500 ha tot 5000 ha in 2018. Hoofdreden is de positieve bijdrage aan de gezondheid die aan spruitkool en andere brassica’s wordt toegeschreven.

Spruitkool rukt op in de VS


Op een bevolkingsomvang van 325 miljoen is het areaal spruitkool in de VS nog relatief beperkt, maar de groei van het de oppervlakte illustreert een toenemende vraag naar gezondheidsbevorderende producten. Deze opvallende trend kwam ter sprake op het spruitkoolsymposium dat veredelingsbedrijf Bejo in Warmenhuizen had georganiseerd in het kader van de jaarlijkse open dagen. Naast Europese toehoorders waren er opvallend veel vakgenoten uit de VS en uit Mexico.

Het overgrote deel van de spruitkool in de VS groeit aan de Westkust – met name in Californië. Dit volume wordt aangevuld met spruitkool uit Mexico, eveneens met een areaal van zo’n 5.000 ha. In Europa wordt de meeste spruitkool geteeld in Groot-Brittannië, België en Nederland (elk circa 3.000 ha). In Frankrijk wordt zo’n 700 ha geteeld, in Duitsland en Polen circa 500 ha.

Glucosinolaten

Volgens brassica-veredelaar bij Bejo Roel Veenstra is de snel stijgende populariteit grotendeels te danken aan een snel groeiende groep consumenten in de VS die op zoek is naar gezonde voedingsmiddelen. Dat begon enkele jaren geleden met de snel aantrekkende vraag naar boerenkool, gevolgd door andere koolsoorten waaronder spruitkool. Brassica’s bevatten hoge gehalten glucosinolaten, deze zouden een onderdrukkende werking hebben op lichaamsfactoren die kanker kunnen veroorzaken. Andere gezondheid ondersteunende aspecten zijn het hoge vitamine-C-gehalte (100 gram spruitkool bevat 150 mg vitamine C, dat is bijna 3 keer zo veel als in sinaasappel), en hoge gehalten vitamine B, magnesium, kali en foliumzuur.

Hoge score

Op de Andy-index (Aggregate Nutrient Density Index), een in de VS populair overzicht van circa 100 producten die in meer of mindere bijdragen aan de gezondheid, staat spruitkool op de 4e plaats na boerenkool, bladkool, pak-choy en spinazie. Coca-cola is hekkensluiter met een score van 1, nagenoeg alle producten met een hoge score zijn plantaardig.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer