Handelsdeal Mexico raakt groente- en fruithandel

26-04-2018 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Europese Unie en Mexico hebben een principeakkoord bereikt over een nieuw handelsverdrag.

De Europese Commissie liet in een verklaring weten dat voor vrijwel alle producten geen invoerrechten meer zullen gelden. Ook worden de douaneprocedures voor veel producten eenvoudiger.

Bij bestudering van de documenten blijkt dat voor agrarische producten de invoerrechten voor bewerkt product als kaas en honing versneld wordt afgebouwd. Voor exportproducten als appel wordt in een periode van 10 jaar gestreefd naar vrijhandel. Wel heeft het verdrag beschermende bepalingen opgenomen om te voorkomen dat markten overspoeld worden bij te grote aanvoer.

Bepaling ‘clearance’ geschrapt

Een lijst met gevoelige producten blijft buiten de overeenkomst. Niet duidelijk is of daar ook groente- en fruitproducten op staan. Andere producten zijn aan quota gebonden. Uit EU-cijfers van Eurostat blijkt dat de import van groente uit Mexico circa € 550 miljoen beslaat, terwijl de uitvoer wordt geschat op € 244 miljoen.

Voor Nederlandse exporteurs wordt de export naar Mexico versimpeld. Nu moet een Mexicaanse inspectie in Nederland ‘clearance’ geven voordat exporteurs producten mogen uitvoeren. Die bepaling verdwijnt.

Fytosanitaire eisen blijven

Volgens GroentenFruit Huis worden vooral de fytosanitaire eisen belangrijk om exportkansen te grijpen. Nederland heeft eind vorig jaar voor peren toegang gekregen tot die markt. GroentenFruit Huis kan de overeenkomst nog niet van commentaar voorzien.

Het gaat om een vernieuwing van een handelsakkoord uit 2000. Onder meer de Europese landbouw, machine-industrie en bedrijven die materiaal voor de transportsector maken, profiteren volgens Brussel van het nieuwe akkoord.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer