Groente en fruit beschermd na Ceta-vrijhandel

13-01-2020 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Fotopersburo Dijkstra
Foto: Fotopersburo Dijkstra

De Europese groente- en fruitsector houdt bescherming via het systeem van toegangsprijzen bij een eventueel vrijhandelsverdrag met Canada.

Minister Sigrid Kaag van buitenlandse handel heeft voor een aantal sectoren de mogelijke consequenties op een rij gezet voor een vrijhandelsverdrag met Canada. Volgende maand stemt de Tweede Kamer namelijk over het vrijhandelsakkoord Ceta. Voor groenten en fruit heeft Europa al langer voor vijftien gevoelige producten een systeem van toegangsprijs voor seizoensproducten. Het gaat dan om producten als komkommer, tomaat en appel. Ook stelt Kaag dat groenten en fruit (en andere producten) moeten voldoen aan EU-standaarden voor voedselveiligheid.

Invoerrechten

Voor een groot aantal producten worden de invoerrechten door Canada afgeschaft. Voor een voorbeeldproduct als spruitjes bedraagt dat € 0,056 per kilo. Andersom geldt hetzelfde, maar de groenten en fruitsector houdt het marktinstrument via het systeem van ‘toegangsprijzen voor seizoensgebonden groenten en fruit’.

Overigens is Nederland een grotere groentenleverancier dan Canada. Uit bronnen van de Wereldvoedselorganisatie valt af te leiden dat Nederland 5,4 miljoen ton groenten produceert tegen 2,3 miljoen ton in Canada. Canada is met 874.000 ton wel een grotere fruitproducent dan Nederland (649.435 ton).

Kassen- en groentenexport

Minister Kaag beschrijft dat Nederland in waarde in 2018 meer kassen exporteerde dan groente naar Canada. De paprika-export bedroeg € 6,1 miljoen, gevolgd door komkommers (€ 1,3 miljoen) en aubergines (€ 0,6 miljoen). De waarde van uitgevoerde kassen bedroeg dat jaar € 19 miljoen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer