Groeiende export groentezaden, Mexico is topklant

23-01-2020 | Laatste update op 13-09 | |
Export groentenzaden groeit door toename glasteelt. Foto: Peter Visser.
Export groentenzaden groeit door toename glasteelt. Foto: Peter Visser.

De uitvoer van groentezaden groeit opvallend hard. Mexico groeit het hardst als klant van Nederlandse groentezaden.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband’ van CBS en Wageningen University & Research. De groei heeft vooral te maken met de toename van glasproductie in de wereld en handelsverdragen, schrijven de onderzoekers. Mexico ontpopt zich als zeer belangrijke klant van de Nederlandse groentezaden. Door meerdere handelsverdragen tussen de EU en Mexico werden importtarieven voor een groot deel afgeschaft of fors verlaagd.

Ook Spanje neemt steeds meer Nederlandse zaden af

In 2019 kochten Mexicaanse afnemers voor circa € 140 miljoen aan groentezaden uit Nederland, terwijl dat in 2015 nog circa € 45 miljoen was. Ook Spanje heeft zich in die periode snel ontwikkeld als afnemer van Nederlandse zaden, al is in 2019 een lichte terugval te zien. In het overzicht is Spanje de grootste afnemer, maar Mexico zit Spanje op de hielen als belangrijkste klant.

VS

De derde markt, de Verenigde Staten, heeft zich de laatste drie jaar gestabiliseerd op € 125 miljoen aan bestellingen voor Nederlandse zaden. Veel zaden die naar Mexico verscheept worden, eindigen overigens als tomaten op Amerikaanse AGF-schappen.

Frankrijk

Frankrijk is de vierde markt en liet in 2019 wel een lichte stijging zien, tot iets minder dan € 100 miljoen. Italië is de vijfde markt voor Nederlandse groentezaden met iets minder dan € 90 miljoen aan handelswaarde.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer