Home

Nieuws laatste update:19 jul 2016

Loonwerkers in waterschadegebied lijden pijn

Loonwerkers in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg zijn hard getroffen door het recente noodweer. Vaak hebben ze een akkerbouwbedrijf naast het loonbedrijf en worden dubbel geraakt: ze oogsten minder en krijgen minder opdrachten. Bedrijven melden schades oplopend tot €400.000.

Loonbedrijf Nooyen-Van Bommel in Deurne denkt €350.000 tot €400.000 aan inkomsten te verliezen door het noodweer. Het bedrijf teelt onder meer op 180 hectare aardappelen, waarvan mogelijk 60% verloren is gegaan, aldus eigenaar Iwan van Bommel. Zijn vierkoppige loonbedrijf is gespecialiseerd in gewasbescherming.

Veel werk valt weg vanwege noodweer

Normaal doet Nooyen-Van Bommel veel werk voor groenteverwerker Rijko in Helmond, maar nu valt dat goeddeels weg. Van Bommel overweegt in het najaar als het loonwerk opdroogt werktijdverkorting aan te vragen. Volgens deze regeling kunnen bedrijven WW krijgen voor hun tijdelijk naar huis gestuurde werknemers. "De echte oplossing ligt in steun vanuit Den Haag", aldus Van Bommel, die zegt dat boeren in de regio zelden een brede weersverzekering hebben. "Ik ken in een omgeving van 50 kilometer rondom mijn bedrijf één teler met zo’n verzekering."

'Akkerbouwtak loopt €200.000 mis'

Loonbedrijf Jakobs in het Noord-Limburgse Geijsteren teelt op 175 hectare suikerbieten, aardappelen en mais. Een derde van de bieten ging verloren. "Ik denk dat de akkerbouwtak €200.000 aan inkomsten misloopt", aldus eigenaar Joos Jakobs. Het loonbedrijf heeft nu werk genoeg, maar vroeger dan normaal gaat straks de winterstop in.

Twaalf werknemers doen agrarisch loonwerk, onder meer voor groenteverwerker Oerlemans. "We hebben klanten waar 15 in plaats van 40 hectare aardappelen moeten worden geoogst, of alle 8 hectare wortelen zijn afgeschreven. Dat kost geld."

Ook Loonbedrijf Ysselsteyn uit de omgeving Venray denkt tonnen aan inkomsten te verliezen. Het bedrijf combineert 30 hectare eigen percelen met een loonbedrijf met vier werknemers. De helft van de aardappelen zijn 'weg', de wortelen zijn opgegeven evenals 20% van de lelies.

Werktijdverkorting komt in beeld

Het personeel graaft nu vooral greppels en pleegt onderhoud. Werktijdverkorting komt in beeld in oktober, als ook de pacht betaald moet worden. Het steekt eigenaar Frank Rongen dat belangenorganisatie LLTB staatssecretaris Martijn van Dam bij een bezoek aan het gebied in een veld lelies zette.

"Ze hadden hem op een perceel aardappelen of sla moeten laten rondkijken. Op een perceel met iets dat je kunt eten." Volgens Rongen kan de schade voor sommige bedrijven dodelijk zijn. "Van Dam heeft gezegd dat gezonde bedrijven niet om mogen vallen. Nu moet hij daadkracht tonen."

Bekijk de video van het bezoek van de staatssecretaris aan de door noodweer getroffen boeren

Lees de laatste berichten over de wateroverlast

Of registreer je om te kunnen reageren.