Home

Nieuws

Tuta absoluta vernietigt deel tomatenteelt Nigeria

De Nigeriaanse staat Kaduna heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de vernietiging van de tomatenoogst door de mot Tuta absoluta.

De tomatenprijzen zijn astronomisch gestegen, laat agrarisch commissaris van de staat Kaduna Manzo Daniel weten aan persbureau AFP. Tomaten vormen een belangrijk bestanddeel van de nationale voedingsprogramma's. Media als The Guardian en de Volkskrant berichten over de plaag Tuta absoluta, waardoor de tomatenprijzen zijn verdertigvoudigd. In de volksmond wordt de plaag tomatenebola genoemd.

Een verwerkingsfabriek in de staat is stilgelegd wegens het ontbreken van aanvoer van tomaten. Onbevestigde berichten rapporteren dat 90 procent van de 17.000 hectare tomatenteelt is vernietigd door de mot die ook in Europa aan een opmars bezig is. De mot heeft ook Nederlandse tomatentelers gedupeerd nu ze niet meer naar Noord-Amerika kunnen exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.