Home

Nieuws

Bulgaarse topambtenaar weg na gesjoemel EU-geld

De Bulgaarse ambtenaar die verantwoordelijk is voor de verdeling van Europese landbouw- en plattelandssubsidies is uit zijn functie ontheven. Volgens een Oost-Europees collectief van onderzoeksjournalisten volgt zijn ontslag op publicaties over de toekenning van subsidies aan zijn eigen familieleden.

Het Bulgaarse ministerie zegt dat de ambtenaar ontslagen is vanwege onjuiste declaraties.

Na het ontslag van de ambtenaar is een inval gedaan bij het landbouwfonds. Dat zou samenvallen met een aangekondigde correctie van €250 miljoen door de Europese Commissie op de uitbetaalde Bulgaarse subsidies.

Luxe levensstijl

Yanaki Chervenyakov hield er een uitbundige levensstijl op na. Hij reed met dure auto's (2 Audi's A8) en woonde in een luxe appartement in een buitenwijk van Sofia. Zijn woning werd betaald door zijn schoonmoeder Tseta Petrova Krasteva.

Krasteva kon de woning betalen dankzij 2 subsidies die ze kreeg uit het Europese plattelandsontwikkelingsfonds en de visserijsubsidies. De bedragen werden toegekend, toen haar schoonzoon de scepter zwaaide over het Bulgaarse landbouwfonds.

Eerder in opspraak

Chervenyakov kwam eerder in opspraak toen bleek dat in 2012 onder zijn verantwoordelijkheid hoge subsidies werden toegekend aan projecten, die ook voor een lager bedrag hadden kunnen worden uitgevoerd. Naar aanleiding van de publicaties zou binnen het kantoor van het Bulgaarse landbouwfonds een memo zijn verstuurd, waarin medewerkers er op is gewezen dat het beter is om niet met te dure auto's naar het werk te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.