Doorgaan naar artikel

Met Groeifonds-geld in tuinbouw snel arbeid vervangen

Om arbeid in de tuinbouw te vervangen, opent het Groeifonds nieuwe aanvragen voor onderzoeksvoorstellen.

Uit het Groeifonds-programma NXTGEN HIGHTECH komt nu ruim € 10 miljoen beschikbaar voor onderzoek van bedrijven en universiteiten naar de technologie van de toekomst. Eén van de terreinen is handsfree agrifood, het vervangen van arbeid door robotica, automatisering en digitalisering. Tot 2030 is door de overheid in totaal € 450 miljoen beschikbaar gesteld om de Nederlandse hightech leidend te maken binnen Europa in dit programma.

Nederland heeft een sterke positie in ontwikkeling van hoogtechnologische machines en productietechnologieën. De concurrentie uit andere landen groeit echter. Nederlandse bedrijven investeren ook niet dezelfde bedragen in ontwikkeling als in het buitenland. Het Groeifonds wil dat aandeel research van bedrijven verhogen.

Arbeid overbodig maken

Eén van de lijnen van onderzoek is ‘Handsfree agrifood’. Het programma is ‘hard aan het werk’ om de sector handsfree te maken. Dat doet het door samen te werken met experts binnen deelgebieden zoals automatisering, robotisering en digitalisering, zo beschrijft NXTGEN HIGHTECH de taak voor tuinbouw (en landbouw). Zo is er een Innovatiepakket handsfree open teelt, veeteelt en boomgaard waartoe pixelfarming robotics behoort, een gerobotiseerde natuurinclusieve manier van telen, waarbij het land wordt verdeeld in pixels met verschillende soorten gewassen. Daaronder valt ook een appelplukrobot en handsfree autonoom oogsten van vollegrondsgroenten.

In het innovatiepakket Handsfree glastuinbouw gaat het ook om robotisering van de oogst en na-oogst, maar ook bewerken van collectieve data en een vergaande manier van automatisering ‘digital twins’.

Complexiteit ‘temmen’

De nieuwe ronde voor onderzoek moet die robotisering in agrifood een impuls geven. Er liggen uitdagingen om de complexe omgeving voor oogstrobotten beter te ontsluiten op de oogstmachines. Met meer data en sensoren moet die complexiteit getemd worden, staat in de aanvraag. Het gaat dan ook om nieuwe generatie modellen wiskundige dataverwerking.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin