Home

Nieuws

'Weergave eerlijke inkoopprijs groente en fruit niet haalbaar'

Belgische veilingen hebben een plan uitgewerkt om eerlijke inkomensontwikkeling bij telers te monitoren en zo invloed uit te oefenen op duurzame inkoop.

Het simpelweg aangeven van een eerlijke prijs op de veilklok is niet haalbaar, vanwege de complexiteit, concludeerden de veilingen. Het is beter over een langere periode naar eerlijke inkomensontwikkeling te kijken, stelt algemeen secretaris Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). "Een faire prijs berekenen per sortering of kwaliteit en dat op de klok aangeven, heeft geen zin. Je hebt te maken met schommelingen van de consumptie en de productie. Op bepaalde momenten is er ook nood vanwege een overaanbod."

Inkoopprijs

In plaats daarvan lijken de veilingen te mikken op een model als een dashboard. In België is duurzaam inkopen een belangrijk onderwerp in ketenoverleg met supermarkten, handel en teelt. Belgische supermarkten bleken al eerder bereid hun inkoopprijs aan te passen in crises, zoals in varkensvlees.

Monitoring

De VBT heeft voor groente en fruit nu een voorstel uitgewerkt voor monitoring van die eerlijke inkomensontwikkeling. Op zijn vroegst in 2018 kan zo'n systeem er zijn, mits het voorstel van de Belgische veilingen kan worden gefinancierd. "We praten daar nu over met Belgische landbouworganisaties, NGO's en onderzoeksinstituut ILVO. Het gaat verder dan waar we nu als producentenorganisaties mee bezig zijn, waarbij vooral veel gegevens verwerkt moeten worden. Econometristen zouden zo'n systeem verder moeten optuigen."

Of registreer je om te kunnen reageren.