Home

Nieuws laatste update:14 apr 2016

Spaanse telers boos op anti-regen vliegtuigjes

Of het de toerismesector op zoek naar nog meer zon-garantie is of verzekeraars die zelfs de kleinste hageldreiging willen voorkomen: feit is dat er vliegtuigjes in de weer zijn om regen te voorkomen in het toch al droge Zuid-Spanje.

Het Spaanse Hortoinfo meldt dat er vliegtuigjes en chemische stoffen worden ingezet om  regenval tegen te gaan in Almeria en Granada. Meerdere organisaties, waaronder de agrarische bond ASAJA, het Platform voor Natuur- en Milieubescherming en AVIAL (een heuse organisatie tegen anti-regen systemen) uit Almeria zeggen dat samenpakkende wolken met kleine vliegtuigjes worden uiteengedreven en dat daarbij gebruik gemaakt wordt van de chemische stof zilverjodide.

Toegestaan tegen hagel

Deze praktijk is toegestaan wanneer er grove hagel wordt verwacht. Met zilverjodide kunnen de hagelstenen worden verkleind en de mogelijke schade gereduceerd. Sinds vorig jaar worden de vliegtuigjes en de chemische stof echter ook ingezet tegen mogelijke regenval, die zo hard nodig is de binnenlanden van Almeria en Granada.

Volgens ASAJA worden de vliegtuigjes op meer dan 30.000 hectare land- en tuinbouwgrond ingezet en hebben die een bruuske afname van de regenval veroorzaakt. ASAJA: "De Spaanse overheid is op de hoogte van de situatie, maar doet er niets aan."

Grote slatelers

Volgens AVIAL zitten mogelijk hagelverzekeringen achter deze vliegtuigen: "Als het zou hagelen, dan moeten die de schade compenseren en die hebben er dus belang bij". Anderen spreken over grote slatelers die het zich niet kunnen permitteren dat hun gewas verregent of zelfs de toerismesector uit Almeria die 'een zongarantie van 265 dagen per jaar' moet bieden.

De vliegtuigen werden lang gezien als een urban legend oftewel een Broodje Aap verhaal, maar intussen is er een video beschikbaar waarop de vliegtuigjes te zien zijn (alleen te bekijken vanuit Spanje). De Guardia Civil zegt onderzoek uit te voeren naar het opvallende verschijnsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.