Home

Nieuws

PvdA wil dat provincie kijkt naar risico bloemrijke akkerrand

De PvdA in Zuid-Holland vraagt de provincie goed te kijken naar subsidievoorwaarden op bloemrijke akkerranden.

Recent onderzoek van de Universiteit van Sussex duidt op de vondst van bestrijdingsmiddelen in stuifmeel van wilde bloemen. Dat levert een onbedoeld risico op voor bestuivers. Deze bijengevoelige stoffen bevinden zich in de bodem onder akkerranden, door eerder gebruik van gecoat zaad van hoofdteelten. Het zaad is dan al behandeld met middelen. Een andere verklaring is dat de Britse telers de bloemranden meespuiten ter preventie, stellen de onderzoekers.

Opvallend is dat de PvdA zich in haar vragen aan de provincie richt op gebruik van gecoat zaad voor bloemenmengsels. Daarbij wil de PvdA gecoat bloemenzaad verbieden, maar in de praktijk wordt dit niet gebruikt, blijkt uit navraag bij deskundigen. Ook vraagt de PvdA om onderzoek naar de effecten van bloemrijke akkerranden op biodiversiteit en natuur in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.