Home

Nieuws

EU-landbouwcommissie voor kunstmestvervanger

Mineralenconcentraten als kunstmestvervanger: de landbouwcommissie van het Europarlement ziet dat idee wel zitten.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met het innovatierapport van Europarlementariër Jan Huitema (VVD). Daarin wordt de Europese Commissie gevraagd om de EU-kunstmestverordening te herzien en de belemmeringen in de nitratenrichtlijn weg te nemen, met als doel om de ontwikkeling van mineraalconcentraten uit dierlijke mest te stimuleren.

Mineralenconcentraat uit dierlijke mest

Europese wetgeving staat het gebruik van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger nog niet toe. "Het is van de zotte dat Nederlandse boeren dierlijke mest moeten afvoeren en vervolgens kunstmest moeten kopen. Het gebruik van mineralenconcentraat levert een geweldige bijdrage aan de kringloopeconomie, maakt ons minder afhankelijk van kunstmest en kan boeren geld schelen. Bovendien is het goed voor het milieu: voor het maken van kunstmest verstoken we veel gas en importeren we kostbare mineralen", aldus Huitema.

Goedkeuring door commissie is eerste stap

De goedkeuring door de landbouwcommissie is de eerste stap in het Europees Parlement. Het totale parlement zal het rapport van Huitema in juni behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.