Home

Nieuws

'Telersverenigingen vragen hulp buitenlandse teelt'

Naast handels- en techniekpartijen, tonen ook telersverenigingen meer interesse om op buitenlandse markten te produceren, zoals China.

De gemeente Westland krijgt duidelijke hulpvragen om deuren te openen binnen bestaande vriendschappelijke relaties in die landen. Dat zei Antoon van de Ven, strategisch adviseur Greenport van de gemeente Westland woensdag in een presentatie over internationalisering. De gemeente voert graag activiteiten uit voor bedrijven, maar moet daarvoor wel gevraagd worden, stelt Van de Ven.

Effecten

Volgens de adviseur hebben de pogingen van Westland om zich in de wereld te profileren als hoofdstad van de tuinbouw ook vruchten afgeworpen. Hij noemde daarbij het bezoek van een hoge overheidsdelegatie uit Japan in 2013 aan een paprikakas in het Westland. Na dat bezoek stelde de Japanse overheid ontwikkelingssubsidies vast voor de tuinbouw en dienden verschillende Japanse provincies plannen in (na ook weer Westland te hebben bezocht). Dat heeft tot opdrachten geleid voor Westlandse bedrijven. "Binnenkort worden drie projecten opgeleverd rond Kotchi. Datzelfde geldt voor projecten in Noord-Japan. Dat zijn geen gigaprojecten, maar de bouw van kassen van twee tot drie hectare is voor Japanse begrippen wel gigantisch."

Lange adem

Volgens Van de Ven is het opbouwen van relaties in landen als China en Japan een kwestie van een lange adem, een gevolg van de lokale cultuur. "Langzaam bouw je een relatie, bijvoorbeeld een vriendschapsband met Kotchi zeven jaar geleden. Dat duurt minimaal vijf jaar, maar daarna ontstaat er vaak levenslang een goed contact en helpt het om makkelijker tot zaken te komen."

De gemeente Westland maakte onlangs bekend een haalbaarheidsonderzoek te ondersteunen voor de ontwikkeling van grootschalige glastuinbouw in het Japanse Fukui, met als opdrachtgever Mitsubishi.

Westland werkte afgelopen najaar in Japan met premier Rutte aan een doorbraak bij de ontwikkeling van grootschalige glastuinbouw in dat land. Japan komt al decennialang in Nederland kijken naar technologische ontwikkeling, maar regelgeving staat echte modernisering in de weg, stelde gemeente recent in een reisverslag van dat bezoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.