Doorgaan naar artikel

Tuinbouw-wethouder van Westland Pieter Varekamp stapt op

Westlands wethouder Pieter Varekamp stapt op. De VVD’er stelt het lastig te vinden ‘om in het huidig politieke klimaat te bouwen aan een beter Westland’.

Als de tuinbouwwethouder in Westland, dé tuinbouwgemeente van Nederland, had Varekamp de zwaarste portefeuille in het college van Burgemeester en Wethouders. Van de beleidsterreinen economie, mobiliteit en energietransitie en arbeidsmigratie was die derde de meest controversiële. De druk vanuit buurgemeenten Rotterdam en Den Haag om meer arbeidsmigranten zelf te huisvesten is in de afgelopen maanden opgelopen.

Eerder wethouder weg op huisvestingsdossier

Tegelijkertijd is het verzet van burgers in het Westland tegen grootschalige woonlocaties al jaren groot. Uit het vorige college van B en W stapte vier jaar geleden CDA-wethouder Karin Zwinkels al op vanwege juist dit dossier. Onder verantwoordelijkheid van Varekamp kwam ook het huisvesten van arbeidsmigranten op de tuinbouwbedrijven zelf erg moeilijk van de grond.

Met vertrek Varekamp meest ervaren bestuurder weg

Varekamp was binnen het college de meest ervaren bestuurder. Hij had er al een volledige zittingsperiode op zitten. In de periode daarvoor was hij al raadslid namens de VVD. In de huidige coalitie is de VVD de kleinste partij naast drie lokale partijen. De sfeer tussen de besturende partijen is niet altijd even harmonieus. Maar VVD-fractievoorzitter Guus Bakker, die zich in de Westlandse gemeenteraad af en toe een ‘blauwhelm’ voelt, ziet wel dat de partijen eensgezind zijn over het het tuinbouwbeleid in de gemeente.

“Dat zal ook de insteek zijn bij het vinden van een vervanger van Pieter Varekamp. Nog twee jaar de tijd om de goede dingen te doen voor de economie van het Westland en dus ook voor de tuinbouw”, zegt Bakker. Of dat – in deze tijden van extraparlementair besturen – per se een VVD’er moet zijn? “Dat is wel het uitgangspunt. Maar geen VVD’er, wel een liberaal én een heel goede bestuurder, we zullen zien wie er gaan reageren op onze profielschets.”

Lees ook dit interview van december 2023: Wethouder Varekamp (Westland): ‘Tuinbouw overleeft altijd’

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin