Doorgaan naar artikel

Oud-Kamerlid Valstar nieuwe VVD wethouder Westland

VVD’er Peter Valstar wordt de nieuwe tuinbouwwethouder in de gemeente Westland. Hij volgt de vorige week plotseling opgestapte Pieter Varekamp op.

Vanwege het zetelverlies bij de verkiezingen van 22 november verloor Valstar zijn plekje in Tweede Kamer. Hij verdedigde daar sinds 2021 de belangen van de glastuinbouw in het algemeen en haalde vriend en vijand naar het Westland. Samenwerken in soms netelige politieke verhoudingen kan hij nu ook in de Westlandse gemeentepolitiek goed gebruiken.

Zware tuinbouwportefeuille

Valstar krijgt in Westland de portefeuille economie, arbeidsmigratie, energietransitie en mobiliteit. Hij wordt daarmee tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 de tuinbouwwethouder van dé tuinbouwgemeente van Nederland. De huisvesting van arbeidsmigranten is wellicht het meest heikele onderdeel van de portefeuille van de VVD-wethouder. Pieter Varekamp stapte vorige week op mede doordat hij zich op dit dossier onvoldoende gesteund voelde door de drie lokale partijen waarmee de VVD het Westlandse gemeentebestuur vormt.

‘Een terechte frustratie van telers’

Over huisvesting van arbeidsmigranten zei Valstar enkele maanden geleden in een interview met Groenten & Fruit nog dat hij het ‘een terechte frustratie van telers’ vindt dat elke gemeente eigen beleid maakt. “Het is een moeilijk dossier, zelfs hier in het Westland. Daar zou ik echt graag landelijke regels voor willen zien.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin