Doorgaan naar artikel

Timmermans komt in de kas

Frans Timmermans wil de glastuinbouw verkleinen of verplaatsen uit Nederland, want meer last dan lust. Maar bij Koppert Cress zag hij vorige week de andere kant van het verhaal.

“Sectoren die maar een klein deel van onze economie uitmaken en die zowel sociaal als ecologisch zeer belastend zijn, zoals de intensieve veehouderij en de glastuinbouw, zullen moeten worden verkleind. Of verplaatst naar oorden buiten Nederland waar de belasting veel minder is.”

Dat sprak GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans uit in de tweejaarlijkse Banninglezing eind februari. Wat doe je dan, als teler? “Dan kun je in de verdediging schieten en in de slachtofferrol kruipen, of je nodigt zo iemand uit, laat zien wat je met volle overtuiging aan het doen bent en brengt op deze wijze wat nuance aan in de toch al zo gepolariseerde discussies”, aldus Bart van Meurs namens Division Q.

Horen hoe innovatief de sector is

Division Q is een dochteronderneming van Koppert Cress in Monster, waar startups hun ideeën kunnen testen in de praktijk. Timmermans ging in op de uitnodiging van Van Meurs en Koppert Cress directeur Rob Baan en was vorige week bij beide bedrijven in Monster. In gezelschap van partijgenoot Laura Bromet en de Westlandse burgemeester Bouke Arends kreeg de delegatie te horen hoe innovatief de sector is. En hoe het overgrote deel van de bedrijven op een duurzame manier te werk gaat met respect voor werknemers, hun gezondheid en de rest van de samenleving.

Gesprek over het belang van de sector

Centraal stond een gezamenlijk gesprek over het belang van de sector. Enkele belangrijke onderwerpen kwamen aan bod als energie, arbeid, automatisering, verduurzaming en robotisering. Uit de discussie bleek dat de aanwezigen het niet altijd met elkaar eens waren, maar nu vooral kijken waarin ze elkaar kunnen vinden. Geconcludeerd kan worden dat begrip en samenwerking van weerszijden hierin cruciaal is en zeker een vervolg zal krijgen.

‘Koppert Cress neemt zijn verantwoordelijkheid’

Of Timmermans terug is gekomen op zijn kritische woorden, is niet bekend. Op zijn LinkedIn-account schrijft hij: “Een groot deel van de werknemers in de glastuinbouw is arbeidsmigrant. Ook Koppert Cress werkt met arbeidsmigranten, maar neemt zijn verantwoordelijkheid en ondersteunt werknemers onder andere door taallessen aan te bieden en te helpen bij huisvesting. De toekomst is groen, sociaal en eerlijk. Koppert Cress laat zien dat het kan: op een duurzame manier te werk gaan, met respect voor werknemers, hun gezondheid, en de rest van de samenleving. Laat het een voorbeeld zijn voor de rest van de sector.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin