Home

Nieuws

Onafhankelijk onderzoek rentederivaten

Onafhankelijke deskundigen gaan zich nogmaals buigen over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten, waaronder agrariërs, over rentederivaten.

Dat staat in een brief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarover minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de Tweede Kamer gisteren heeft ingelicht.

Banken verkochten in het verleden op grote schaal beleggingsproducten waarmee ondernemers zich indekten tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden. Ze moesten soms geld bijstorten omdat door de rentedaling het onderpand tekort schoot.

Afgelopen december bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door de AFM, nog onvoldoende compensatie hebben geboden. Daarom wil de toezichthouder nu onafhankelijke experts naar de dossiers laten kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.