Doorgaan naar artikel

Oud-bankadviseur aansprakelijk voor schade gestopte teler

Foto: Canva

Foto: Canva

Een teler is na verkoop van zijn bedrijf een risicovolle belegging aangegaan en daar is hij niet goed in begeleid. Een oud-bankadviseur die hem op de belegging wees is aansprakelijk voor de schade.

Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. De gestopte teler hield contact met zijn bankadviseur, ook nadat deze adviseur uit dienst trad van de bank. Op eigen gezag wees de oud-adviseur de teler op beleggingsmogelijkheden die duidelijk buiten het risicoprofiel van de klant viel. Volgens de rechter had de oud-bankadviseur de oud-teler moeten wijzen op de risico’s of deze moeten adviseren advies hierover in te winnen.

Vertrouwensrelatie

De oud-teler zegt bij de belegging in een risicovolle startende onderneming af te zijn gegaan op het advies van de oud-bankadviseur. Met deze adviseur beëindigde de teler zijn bedrijf en startte hij zijn beleggingsportefeuille bij de bank. Ook hielp de oud-adviseur de teler uit deze beleggingen te stappen. Er was dus een vertrouwensrelatie.

Na zijn uitdiensttreding legde de oud-adviseur contact tussen de teler en de partijen waarvoor de geldlening bedoeld was. De oud-teler ging daarbij af op de inschatting van de oud-adviseur dat hiervoor weinig risico’s bestonden. Die risico’s waren er wel en na een faillissement in 2019, was de oud-teler zijn inleg van € 200.000 kwijt.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin