Doorgaan naar artikel

In het blaadje van de bank

Foto: Canva

Foto: Canva

Per 1 september zijn we officieel een biologisch fruitbedrijf.

Kort na de pluk ging de telefoon. Of we in het blaadje van de bank wilden. Ze maken namelijk een thema over duurzaamheid en dachten aan ons. We hebben de vriendelijke medewerker de memorabele woorden van zijn collega verteld toen wij enkele jaren terug met de bank in gesprek wilden over financiële mogelijkheden bij deze overstap.

Schaalvergroting was de toekomst, biologisch de ondergang

We werden van alle kanten gewaarschuwd dat de omschakeling naar biologisch spannend zou zijn; kleinere oogsten, voor de normale prijs. Is dat financieel haalbaar? We vroegen op dat moment niet om een lening, maar wel om de mogelijkheden voor krediet als de omzet financieel zou tegenvallen. De bankman sprak de legendarische woorden: “We financieren geen verlies.” Hij zag geen toekomst in bio. Schaalvergroting was de toekomst, biologisch de ondergang.

De resultaten zijn goed, onze naam is bekend. En dat zag de bank ook

Dus haalden we onze schouders op en schakelden we zonder bank om. Met succes, al zeggen we het zelf. De resultaten zijn goed, onze naam is bekend. En dat zag de bank ook. Dus hadden we de eer om in het blaadje te staan. Behalve die hoopvolle quote van zijn collega, wisten we ook nog hoe creatief de bank eerder een interview in hun blaadje had vertaald. We waren namelijk ook een van de eersten die een energieneutraal huis bouwden en mochten ook toen in het clubblad. Op de vraag of we tevreden waren met de bank als hypotheekverstrekker zeiden we naar alle eerlijkheid dat we vooral baalden dat de beloofde duurzaamheidskorting vlak voor het tekenen werd ingetrokken wegens onvoldoende animo. Het werd in het blaadje vertaald met: “Ja, we zijn heel erg tevreden.”

Maar goed; ja we willen in het blaadje. Want we zijn trots dat deze stap gelukt is. Niet dankzij de bank, maar ondanks de bank. En de tekst? Die schrijven we zelf. Over die voorwaarde denken ze nu nog na.

Delen

Image
Geertje Lamboo

psycholoog en fruittelersvrouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin