Home

Nieuws

EU onderzoekt toegang Mexicaanse biotomaten

De EU en Mexico onderzoeken in hoeverre productieregels en standaarden voor biologische producten als tomaat, aardbeien en framozen overeenkomen.

Beide partijen willen de handel uitbreiden en het aanbod vergroten voor consumenten. De belangrijkste Mexicaanse biologische producten zijn tomaten, aardbeien en frambozen. Na zijn bezoek aan Mexico vorige week kondigde Europees landbouwcommissaris Phil Hogan aan dat met Mexico en Colombia gesprekken worden gestart over een bilateraal handelsakkoord voor bioproducten. "We gaan onderzoeken", aldus Mexicaans staatssecretaris van Landbouw José Calzada.

In 2014 werd in Mexico biologisch geboerd op een areaal van 24.500 hectare, goed voor een totale productie van 104.000 ton.

Deze ontmoetingen kaderen in de gesprekken die Colombia en de Europese Unie zijn aangegaan over de wederzijdse erkenning van elkaars standaarden voor de productie van bioproducten. Op die manier zouden de administratieve lasten die bioproducenten vandaag ervaren wanneer ze hun producten op elkaars markt willen afzetten, wegvallen. De bioproducenten zien daardoor hun afzetmarkt vergroten en voor de consumenten komt er meer aanbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.