Home

Nieuws

Britse boer zit vooral met vragen rond Brexit

Moet Groot-Brittannië uit de EU stappen? De Britse boerenbond NFU is er nog niet uit. Er zijn nu vooral vragen, aldus die National Farmers Union.

''Als we als Groot-Brittannië in de EU blijven, dan moet David Cameron duidelijk zijn. Hoe wordt onze positie binnen de interne markt verstevigd? Krijgen we een concurrerende markt met minder administratieve rompslomp en betere regels. Verdwijnen de huidige blokkades op biotechnologie? En als we wel uit de EU stappen, hoe gaat het Britse landbouwbeleid er dan uitzien en wat is de toekomst voor de steunbetalingen? Hoe houden we dan toegang tot de Europese markt?'' Met die vragen reageert voorzitter Meurig Raymond van de National Farmers Union (NFU) op de mededeling van premier Cameron om het lang verwachte referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land al over vier maanden, op 23 juni, uit te schrijven.

Britse staatssecretaris voor landbouw Eustice wil uit EU

Cameron deed dat nadat hij naar eigen mening voldoende successen had binnengehaald op de Europese top onder leiding van zijn collega Mark Rutte. De Britse leider roept zijn landgenoten zelf op voor behoud van het lidmaatschap te stemmen. Hij wordt daarin gesteund door minister voor plattelandszaken Liz Truss, maar niet door de staatssecretaris voor landbouw George Eustice. Die heeft verklaard tot het Brexit-kamp te behoren: ''Ik heb grote waardering voor wat de premier heeft gedaan. De fundamentele hervorming van de EU, waar we al 15 jaar voor pleiten, is echter opnieuw niet haalbaar gebleken.''

Britse boerenbond moet mening over Brexit nog bepalen

De National Farmers Union of andere boerenorganisaties hebben hun standpunt nog niet bepaald. ''Er staan nog te veel vragen open. De boeren moeten daar eerst antwoord op krijgen voordat ze een weloverwogen keus kunnen maken,'' denkt Raymond.

Drie belangrijke vragen over Brexit en de Britse boer:

De NFU heeft daarbij alvast de drie meest belangrijke vragen geformuleerd:

  1. Veruit bovenaan staan de toeslagrechten, die nu gemiddeld goed zijn voor 56 procent van het inkomen van de Britse boer. Vorige week werd net bekend dat een flinke meerderheid van de melkveehouders afhankelijk is van die Europese steun om voorshands het hoofd boven water te houden. De NFU en de boeren vrezen dat de bezuinigende minister van financiën de hand op de knip zal houden als hij de Britse 'toeslagrechten' zelf moet bekostigen.
  2. Verder willen de boeren weten of nu eindelijk wat gebeurt met de administratieve rompslomp die ook de Britse boer teistert. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat Cameron op dit punt veel vooruitgang heeft geboekt terwijl kappen in het Europese woud aan regeltjes voor het bedrijfsleven, ook het agrarische, juist wel hoog op de lijst stond.
  3. En ten derde maken boeren en tuinders zich ernstig zorgen over de toekomst van de duizenden Oost-Europese arbeiders die ze momenteel in dienst hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.