Home

Nieuws

Van Dam strooit met miljoenen

EZ zet 8,5 miljoen euro extra in via de topsectoren voor innovatie in de productie van voedsel. Maar het moet wel hightech zijn.

'Staatssecretaris Van Dam van Landbouw stelt 8 miljoen euro beschikbaar voor hightech innovaties die moeten zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en ook in de toekomst toonaangevend  blijft.'

Zo trapt het bericht af naar aanleiding van de redevoering die Van Dam vandaag hield bij de start van de Dutch Agri Food Week. Hoe leest u dit? Ikzelf zie vooral die 8 miljoen. Leuk voor de tuinder. Maar EZ wil kennelijk graag dat we vooral 'hightech' lezen. Want twee alinea's verderop staat in het persbericht hierover het tussenkopje 'High Tech to Feed the World'.

"Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT", sprak Van Dam, kunnen we de toch al wereldwijd sterke positie van de Nederlandse land- en tuinbouw verder versterken. "Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export.

Hightech wordt hip

En daaronder dus dat tussenkopje, dat verder niet nader wordt verklaard. Een staaltje van framing? Als je maar vaak genoeg hightech roept in combinatie met land- en tuinbouw en erbij zegt dat we toch met zijn allen ook in 2050 nog wat te eten willen hebben, dan gaan we die combinatie vanzelf accepteren en misschien zelfs als hip beschouwen?

Ja, dat misschien ook. Maar dat hightech to feed the world dat ís dus al een heus innovatieprogramma. Bedacht door de boegbeelden van de topsectoren High Tech Systems & Materials en Agri & Food. Met een best wel eng logo (zie hieronder).

Tuinbouw haakt aan en neemt de kop

Tuinbouw & Uitgangsmaterialen haakt daar nu bij aan, precies op tijd om een fair schare van die 8 miljoen op te strijken.'We' nemen zelfs een voorsprongetje, want er komt ook nog eens een extra half miljoen euro beschikbaar voor zogenaamde 'start-up accelarators'. En tuinbouw heeft daar de primeur.

Begin 2017 treedt die eerste 'versneller' in werking: starters met een goed idee op het vlak van hightech en tuinbouw (hoe moeilijk kan dat zijn?) krijgen van die start-up accelarator coaching en 'betere toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal'. Wie dat wel ziet zitten kan zich maar het beste in de hoogste versnelling vervoegen bij zijn topsector.

It's a brave new world!

Highttech to feed the world
Highttech to feed the world

Of registreer je om te kunnen reageren.